Artrik avslutning på ejderveckan

Spaning efter ejdrar.

Spaning efter ejdrar.

En ljummen vårkväll med grillning och intressanta arter avslutade årets ejdervecka. En storlom och fiskgjuse blev kvällens höjdpunkt fågelmässigt. Båda kunde ses på behagligt avstånd och från ett sällsynt vindstilla Jacobssons udde! Ett sträck inkommande från väster gav förhoppningar om ejdrar, när flocken kom på bestämningsavstånd visade det sig att det var vitkindade gäss och det är inte fy skam det heller. Andra arter som noterades var bl.a. kricka 28 ex, röd glada, sparvhök,
gråhäger, storskrake, storskarv och skogssnäppa. Tidigare under dagen observerades ett femtiotal bläsänder, (anmärkningsbar stor flock).
En höjdpunkt på ejderveckan är också avslutningens grillning, och denna gång extra angenäm i det vackra vårvädret till tonerna av gröngölingens flöjtande och starens härmningar. Livskvalité!

Det blev bara en kväll (tisdag) med ejdrar, då ca 300 passerade förbi i fem olika sträck. Ejderns tillbakagång bör ju också visa sig bland inlandssträckande individer. Flera transträck har dock noterats på väg norrut. Under veckan sågs också havstrut och röd glada.  Det bör också nämnas att en fjäril, sorgmantel observerades på nära håll på onsdagskvällen, en art som man inte ser så ofta. Veckans guider har varit Bengt Jonsson och Roger Svensson.

Lars-Erik Andreasson

Det här inlägget postades i Referat. Bokmärk permalänken.